Ystande slottsfru prisad av akademin

Akademiledamotern Karin Starrin presenterade mottagaren av Bertebos- priset
Det är en stor ära för mej att få presentera årets mottagare av Bertebopriset, utgivet av Bertebostiftelsen.
2005 blev ett mycket värdefullt år, inte bara för Halland, Laholm och Skottorp utan för hela Sverige.
Efter en hel del funderande så skrev Ingmarie Müller-Uri och hennes man på köpekontraktet och blev slottsägare av Skottorps slott.
”Man måste vara lite naiv, annars vågar man aldrig ta det avgörande steget”. Ett citat av Ingmarie när köpebrevet överlämnades.
Familjen flyttade in i en av flyglarna och en omtänksam renovering påbörjades. Kontakt togs med länsantikvarien och man återskapade det utseende som slottet en gång hade haft. Idag är slottet Sveriges bäst bevarade empireslott.
Man öppnade upp för visningar, öppnade restaurang och därmed blev slottet populärt för olika fester och bröllop, man startade ett gårdscafe. Mellan 10-12000 personer besöker Skottorps slott under ett år.
Ingmarie hade under alla år sneglat på gårdsstallet. Hur skulle man kunna använda denna vackra byggnad? ”Att kombinera en spännande slottshistoria och en halländsk osttradition med 20 års erfarenhet från mejeribranschen”. Det måste bli en suverän affärside eftersom Ingmarie har en lång tradition bl a inom Arlakoncernen. Sagt och gjort, år 2011 startades en osttillverkning i Sveriges vackraste ostmejeri, där man kan se de olika stegen i tillverkningen. All tillverkning görs med mjölk ifrån kusinens kor som finns på gården.
Idag tillverkas ca 30 ton ost och en av de sex olika ostarna är Ambrosia efter receptet ifrån det tidigare mejeriet i Vallberga. Recepten på ostarna utvecklas för att vara unika och ge en genuin smak med lokal prägel. Ostarna säljs i den lokala butiken och genom ett samarbete med Falbygdens Ost sprids ostarna till stora delar av Sverige.
Motiveringen: Ingmarie har öppnat dörrarna till Skottorps slott och i stenstallet där skapat ett mejeri som producerar ost som säljs över stora delar av Sverige.
Ingmarie Müller-Uri är en värdig mottagare av Bertebopriset.